Goed nieuws voor hardlopers

Tegengestelde krachten brengen elkaar in balans. Snel bestaat bij de gratie van langzaam. Hard is er vanwege zacht. Maar hardlopers doen toch aanzienlijk meer aan de belasting van spieren dan aan hun herstel. Hardlopen is een echte yang-activiteit waarbij spieren vooral concentrisch worden gebruikt en zo ook worden verkort. Hier meer yin tegenover stellen, in de vorm van isometrische en excentrische spieroefeningen waarbij je bepaalde houdingen ook langer vast houdt, zorgt voor meer rek in dieper liggend bindweefsel- en maakt je spieren weer lang en los.

Yin Yoga stimuleert de soepelheid van de gewrichten
Veel hardlopers zijn meer gericht op Yang sporten omdat ze zich er -op een voor hen bekende wijze- voor moeten inspannen. Yin Yoga is een andere, meer passieve vorm, waarbij je bepaalde houdingen rond de vijf minuten moet vasthouden. Zo lang in de houding blijven is -zeker voor hardlopers- een lastige opgave. Maar het ontspannen vasthouden van deze houdingen stimuleert de soepelheid van je gewrichten en gaat degeneratie tegen. Bovendien helpt de naar binnen gerichte focus van Yin Yoga je om fysieke ongemakken beter te verdragen en kalm te blijven bij pittige beproevingen zoals lange duurlopen en wedstrijden.

Een uitgebalanceerd lichaam
Bij Yin Yoga werkt het als volgt: Je neemt een houding aan en gaat op zoek naar ‘het eerste punt van weerstand’, de plekken waar je milde rek voelt en waarop de houding is gericht. Je houdt deze rek vast. Naarmate je spieren zich meer gaan ontspannen, trekt de spanning weg richting je pezen en gewrichten. Na afloop ervaar je een heerlijk uitgebalanceerd lichaam. En een ontspannen geest zal je extra beloning zijn.

Nieuwsgierig? Kom langs om het zelf te ervaren!

Hartelijke groet,

Alien

Yin docent bij LIEF LIJF Twente >>

Meer informatie over de lessen >>

Aanmelden >>

Gepubliceerd door LIEF LIJF Twente

Van huis uit ben ik een echte doener, ik hou ervan om actief te zijn. Vooral op het gebied van sport. De afgelopen 20 jaar heb ik zoveel mooie kilometers al rennend afgelegd door de natuur. Ik heb de mooiste marathons gelopen. Lief en leed gedeeld met mijn loopmaatjes. Om blessures te voorkomen en niet te eenzijdig te bewegen ging ik naar Tacoyo, waar ik in mijn vrije tijd 9 jaar les in heb gegeven. Ik kom er steeds meer achter hoe belangrijk het is om te spelen met de balans tussen inspanning en ontspanning, Yang en Yin. Een groot deel van mijn leven berustte op wilskracht c.q. spierkracht. Door veel leuk te vinden liep ik mijzelf letterlijk en figuurlijk een beetje voorbij. Door open te staan voor nieuwe ervaringen kwam ik zonder voorkennis spontaan terecht bij een Yin Yogales. Deze eerste kennismaking met Yin Yoga heeft mij diep geraakt. Naast alle trainingen en opleidingen die ik heb gevolgd (en deels ook heb gegeven) op het gebied van zingeving en persoonlijke ontwikkeling kwam Yin Yoga per direct mijn hele systeem binnen waardoor ik volledig kon ontspannen en aanvaarden. Deze ervaring wil ik heel graag meegegeven aan éénieder die zich niet alleen maar in alle activiteiten wil verliezen maar meer vanuit de verbinding met zichzelf steviger en gelukkiger in het leven wil staan. Eerder was mijn lijfspreuk: "Willen is kunnen".En dat heeft mij ver gebracht. Maar nu haal ik mijn inspiratie uit het Chinese gezegde: Spanning is wie je denkt te moeten zijn, Ontspanning is wie je werkelijk bent! Graag nodig ik je uit om deze ervaring te delen en kom langs voor een proefles. Met lieve groet, Alien

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: